Chok i Superbike-VM: Razgatlioglu forlader Yamaha

Uroen har ulmet længe omkring Toprak Razgatlioglu og hans fremtid med Yamaha. Og nu står det fast: Den tyrkiske verdensmester fra 2021 forlader mærket med de tre stemmegafler i logoet efter 2023-sæsonen.

Razgatlioglu vandt sit debutløb som Yamaha-kører i 2020, og han erobrede Superbike-VM titlen på R1’eren året efter, hvor han fik Kawasaki’s ellers vanevindende, 6-dobbelte verdensmester, Jonathan Rea, til at krakelere under presset. Toprak har tydeligvis ønsket at komme videre, men et par MotoGP-tests på M1-raceren overbeviste ikke Yamaha’s racingboss Lin Jarvis i en grad, at han ville smide Franco Morbidelli på porten for at gøre plads i fabriksteamet til Superbike-stjernen. 

Topraks mentor, Kenan Sofuoglu, har også anbefalet den 26-årige bremseekvilibrist at blive i Superbike-VM, “hvor han kan have stjernestatus 10 år endnu.” Omvendt har Kenan og Toprak ikke været tilfredse med det kontraktudspil, som Jarvis har lagt på bordet for de kommende år hos Yamaha. 

Yamaha’s roadracing-manager er ikke glad for Razgatlioglus beslutning:

– Vi er være kede af at se Toprak forlade Yamaha i slutningen af denne sæson. Vi ønskede at fortsætte det, der har været et utroligt succesfuldt partnerskab med den tredobbelte verdensmesterskab med VM-titel for kører, producent og team, vi vandt sammen i 2021 som det åbenlyse højdepunkt. Vi fremsatte, hvad vi følte var et tilbud, der korrekt afspejlede Topraks værdi som kører og ambassadør for Yamaha, såvel som konkurrenceevnen i vores racerpakke og vores racerstrategi inden for WorldSBK-platformen.

– Men efterhånden som forhandlingerne skred frem, blev det klart for begge parter, at Toprak er motiveret til at tage en ny udfordring i 2024, og vi respekterer hans beslutning. Selvom vores veje vil skilles i slutningen af året, er vi nu fuldt fokuserede på kampen om 2023-titlen i Superbike-VM, som fortsætter om små to uger på Misano. Jeg vil gerne takke Toprak på vegne af Yamaha, men også personligt, for hans uvurderlige bidrag til vores WorldSBK-projekt. Hans første VM-titel i 2021 var en retfærdig belønning for ham, men også for alle de mennesker, der, siden vi vendte tilbage til WorldSBK i 2016, har arbejdet så hårdt for at gøre dette projekt til en succes. Det er et minde, som alle hos Yamaha vil værne om. Vi ønsker Toprak al mulig succes for fremtiden, men for nu har vi et job, vi skal gøre færdigt.

Toprak siger også pænt farvel:

– Jeg vil gerne sige hele Yamaha-familien en meget stor tak for den kærlighed og respekt, de har vist mig. At vinde verdensmesterskabet var min drøm, da jeg skrev kontrakt med Yamaha, og det mål nåede vi sammen. Til næste sæson føler jeg, at jeg har brug for en ny udfordring, og selvom der var en mulighed i MotoGP, følte jeg ikke den samme forbindelse med MotoGP-cyklen, som jeg har med Superbike-raceren. Hvis jeg skal blive i WorldSBK, så har jeg brug for et nyt mål, en ny ambition.

– Jeg er ked af at forlade Yamaha, både mærket og de mange gode mennersker, da vi har et meget godt forhold, men forandring er en del af enhver sport og normal for enhver professionel. Så en stor tak til Yamaha Motor Company, Yamaha Motor Europe, Yamaha Motor Turkiye, Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Team og især til mit team, som alle har arbejdet så hårdt for mig. 

I skrivende stund ved vi ikke, hvor Razgatlioglu kører i 2024. Men BMW’s team i Superbike-VM er en mulighed.

Annonce

Annonce