Mister Aprilia er gået bort


Manden, der forvandlede Aprilia fra en lille virksomhed, der fremstillede håndbyggede cykler, til en fuldvoksen motorcykel- og scooter-fabrik med en racerhistorie uden europæisk sidestykke, er død.

Ivano Beggio overtog i 1968 firmaet med blot en håndfuld ansatte fra sin far, og i årene, der fulgte, begyndte han at udvikle små motorcykler til konkurrencebrug. De første Aprilia-racere var faktisk motocrossere, men siden kom de fantastiske år i GP-klasserne, som gjorde stjerner som Max Biaggi, Loris Capirossi og Valentino Rossi til verdensmestre. Med 284 GP-sejre og 54 verdensmesterskaber fra 1984 til i dag er Aprilia den mest vindende europæiske producent i den 2-hjulede asfaltsport.

Beggios kreativitet og lidenskab for 2-hjulere frembragte også Scarabeo’en med de store hjul, som blot var en af mange succesrige scootere fra Aprilia. Efter storslåede år med 2-taktere præsenterede Aprilia i 1998 RSV-familien med 1000 kubik, 4-takts V2-motorer, og ved årtusindeskiftet overtog Beggios hastigt voksende imperium Laverda og Moto Guzzi. Men da salget af de for omsætningen så vigtige scooterne styrtdykkede i starten af nullerne, blev økonomien for stram for Ivano Beggio, og han måtte i 2004 sælge sit livsværk til ærkerivalen Piaggio.

Ivano Beggio døde natten til i går efter længere tids sygdom, 73 år gammel. Æret være hans minde.

Annonce

Annonce

Screenshot