Superbike-VM: Bautista dobbelt verdensmester – Toprak misser sidste Yamaha-sejr

To point var alt, Alvaro Bautista behøvede for at sikre sig anden VM-titel i træk. Men ved finale-afdelingen på Jerez i Spanien satte spanieren streg under og hentede hele 25 med en overlegen sejr i lørdagens løb 1, og Ducati’s nummer 1 i fabriksteamet kunne derfor kalde sig dobbelt verdensmester allerede efter weekendens første race. Rivalen Toprak Razgatlioglu, som startede helt nede fra tredje række som nummer syv på sin fabriks-Yamaha, kom i mål 1,186 sekund efter, og tyrkens teamkollega Andrea Locatelli blev nummer tre.

Søndagens sprintrace over 10 omgange blev stoppet med rødt flag allerede på første omgang, da HRC Honda’s Iker Lecuona styrtede voldsomt i den hurtige højre før langsiden. Razgatlioglu var kommet effektivt fra start og var først ude af opløbskurven foran Bautista og Jonathan Rea på Kawasaki’en. Dominique Aegerter var med fremme på sin GYTR GRT-Yamaha, men fik tekniske problemer og kørte i pit. Helt anderledes så verden ud i genstarten. Pludselig lå Razgatlioglu og baksede på 5.-pladsen efter Alex Lowes og Rea, mens Aegerter havde taget starten og lagt sig i føring foran Bautista. Den dobbelte Supersport-verdensmester og Superbike-rookie fik dog fik lov at føre en enkelt omgang, før Bautista lagde sig i front. Aegerter var dog vedholdende og kørte i mål som nummer 2 fulgt af Rea. Razgatlioglu måtte tage til takke med en for ham sjælden 4.-plads.

Søndagens løb 2, 2023-sæsonens sidste race i Superbike-VM, blev en dramatisk affære. Jonathan Rea kom flot fra start og førte an på de første omgange foran Bautista og Razgatlioglu. Men Rea fik ikke sagt pænt farvel og tak for ni gode sæsoner til Kawasaki-teamet med en sejr, for på femte omgang sendte den 6-dobbelte verdensmester sin ZX 10RR i gruset. Herefter startede et hundeslagsmål mellem Ducati’en med #1 og Yamaha’en med #54. Sving efter sving skiftedes til at føre, mens Bautistas teamkollega, Michael Ruben Rinaldi, og Aegerter så til fra de følgende pladser. Bautista havde omgang efter omgang været hurtigst i banens sidste halvdel, og afgørelsen ville komme i den famøse Lorenzo-venstre, opløbskurven sving 13. Bautista bremsede sig lige akkurat indenom Toprak, men Yamaha-køreren reagerede ved selv at gå indenom Ducati’en, accelerere voldsomt og passere målstregen 32-tusindedele foran Bautista. Straks efter blev Toprak Razgatlioglu henvist til 2.-pladsen, fordi Kawasaki’ens bagdæk kortvarigt var i det grønne område udenfor banen i udgangen af sving 13. En hård afgørelse fra løbsledelsen, men regler er regler.

Toprak fik altså ikke lov at vinde sit sidste løb for Yamaha, inden han skifter til BMW, men 2.-pladsen betød, samtidig, at Yamaha misser team-VM-titlen, som i stedet går til Aruba-Ducati, der i år også har vundet VM-titlen for producenter.

Annonce

Annonce

Screenshot