Superbike-VM: Jonathan Rea er på hælene

Siden 2015 har Kawasaki og Jonathan Rea siddet tungt på Superbike-VM, men nu vakler tronen under den seksdobbelte verdensmester. Yamaha’s stjerneskud Toprak Razgatlioglu er både hurtig og hård, når der skal overhales, og presset fra det 24-årige kæmpetalent fra Tyrkiet har fået den 10 år ældre nordirer til at begå fejl som aldrig før.

Efter Reas indledende føring i mesterskabet har de to kamphaner på skift ligget i front over et par afdelinger midt på sæsonen. De lå side om side med identiske 311 point efter afdelingen på Navarra, men siden har Razgatlioglu trukket fra. 

I den forgangne weekend blev årets 11. VM-afdeling kørt på Portimao i Portugal, og Yamaha-piloten ankom med et forspring på 20 point i VM-stillingen. Trods tre vellykkede fri træninger med bedste tid i hver måtte Rea i sidste minut se sig slået i Superpole’s af Razgatlioglu. 

Fra første meter i lørdagens løb 1 over 20 omgange stod det klart, at kampen mellem de to er spidset til, og den er hårdere, end vi længe har set set det mellem to rivaler i Superbike-VM. Efter fem runder med puffen og skubben havde Rea bragt sig i front, men i Portimao’s lynhurtige opløbskurve slap Kawasaki’ens fordæk sit tag i asfalten, og mens ZX-10RR’en slog kolbøtter gennem gruset, kurede Rea samme vej. Razgatlioglu holdt Ducati’s Scott Redding i skak til det ternede flag og kunne indkassere 25 point. Med et minus på 45 point var Rea pludselig mere bagud, end han har været hele sæsonen.

Forslået, men heldigvis uden alvorlige skader efter lørdagens voldsomme exit fra Portimao’s hurtigste sving, stillede Rea op på grid’en til søndag formiddags Tissot Superpole Race. Formiddagens Warm Up blev kørt i regn, men selv om nedbøren var stoppet, skulle sprintet over 10 omgange køres på våd asfalt. Rea var tydeligvis presset, men også ivrig efter at reparere, hvad repareres kunne. Så selv om Razgatlioglu startede som en raket fra pole position, var Kawasaki’en i føring allerede i udgangen af sving fem. Herfra trak Rea kraftigt fra både Razgatlioglu og Redding som et par sving senere passerede Yamaha-køreren.

Men Rea var for overmodig, og allerede i indbremsningen til sving 13 forsvandt forhjulet under Kawa’en – han var ude, inden der var kørt en omgang. Den 6-dobbelte verdensmesters anden store fejl på to dage gav Razgatlioglu en gylden chance for at score 12 solide point til VM-saldoen, men han kæmpede med at få flow og fart i Yamaha’en på det våde underlag. End ikke Redding, der havde gjort VM-duellanterne selskab i første startrække, havde tempoet til at følge med Michael van der Mark, der med 5,3 sekunders forspring til Ducati-køreren skænkede BMW’s deres første WSBK-sejr siden 2013. Razgatlioglu måtte nøjes med 6.-pladsen og 4 point.

Til søndagens løb 2 var asfalten tør, og startopstillingen for de ni første som altid bestemt af de ni bedste placeringer i sprintløbet. Altså van der Mark i pole position, Razgatlioglu som nummer seks og Rea som nummer 10, men de to sidstnævnte ved begge, hvordan man arbejder sig frem. Allerede på første omgang var Rea på 2.-pladsen og rivalen et par pladser efter. Og efter anden omgang udgjorde Rea, Redding og Razgatlioglu en frontgruppe med blot 0,166 sekund fra første til tredje mand.

En mindre kørefejl sendte Rea ned på 3.-pladsen, men han kom stærkt igen og havde bygget et forspring på et halvt sekund op til Yamaha-køreren og dobbelt så meget til Redding, da Razgatlioglu i slutningen af 10 omgang styrtede i sving 15 – nøjagtigt som det var sket for Rea 24 timer forinden. Her var årsagen blot en mekanisk fejl, da Yamaha’ens forskærm af en eller anden grund blev revet af og endte under R1’erens fordæk. 

Redding blev nummer to, og Loris Baz, som ved de to seneste løb har afløst en skadet Chaz Davies hos Go Eleven-Ducati, kørte for tredje gang i denne weekend over stregen på en 3.-plads. Franskmanden blev dog flyttet en placering bagud som straf for en unødigt hård overhaling af Alvaro Bautista i sving 5, som sendte Honda-køreren af banen.

Med de 25 point fra sejren fik Rea reduceret Razgatlioglus forspring til 24, inden næstsidste VM-afdeling køres i Argentina om knapt 14 dage. Begge kørere har begge vundet 11 løb i år og begge været på sejrsskamlen 25 gange. Det er ikke set før i Superbike-VM.

Løbene fra årets sidste VM-afdelinger kan som altid ses på Eurosport.

VM-stilling efter 11 af 13 afdelinger
1. Razgatlioglu 478. 2. Rea 454. 3. Redding 424. 4. Rinaldi 249. 5. Locatelli. 6. van der Mark 211. 7. Lowes 199. 8. Gerloff 193. 9. Bautista 174. 10. Bassani 169.

Annonce

Annonce

Screenshot