Superbike-VM: Sejr på upopulært dæk

Jonathan Rea kom flyvende fra start, da 2021-sæsonen i Superbike-VM tog sin begyndelse i den forgangne weekend på Aragon-banen i Spanien. Og det var ikke mindst dækkenes skyld.

På tør asfalt vandt den 6-dobbelte verdensmester løb 1 med næsten 4 sekunders forspring til KRT-Kawasaki teamkollegaen Alex Lowes, mens Pata Yamaha’s Toprak Razgatlioglu blev nummer 3 kun 0,043 sekunder efter.

Vejret vendte dog til søndag, og regnen førte til alternative dækvalg for kørerne. Til formiddagens Superpole Race over 10 omgange valgte 16 af feltets 23 kørere de sædvanlige regndæk, selv om regnen var stilnet af. De resterende syv, herunder bl.a. Rea, Lowes og Chaz Davies tog den uortodokse beslutning at køre på intermediates for og bag.

Mellemdækket, der med sit sparsomme mønster ligner et skåret slick, er oplagt til baneforhold med sparsom regn eller optørrende asfalt, og det har været i Pirelli’s SBK-sortiment, siden den italienske producent blev eneleverandør til Superbike-VM i 2004. Men kørerne har nærmest katagorisk nægtet at bruge det. I 18 år som har Pierfrancesco Chili og Chaz Davies som de eneste vundet SBK-løb på intermediates – og kun et enkelt hver.

Men søndag formiddag viste Rea som den tredje i Pirelli’s WSBK-historie, at man kan vinde med mellemdækket. Endnu en gang var sejren overbevisende (3,5 sek.), og endnu en gang kom Lowes i mål som nummer 2, mens 3.-pladsen gik til Garret Gerloff på Yamaha. 

Rea var på vej til at gentage successen i det efterfølgende løb 2 over 18 omgange, men en kamikaze-overhaling fra Gerloff sendte Rea gennem gruset i chikanen før langsiden, og Kawa-køreren lod sig falde tilbage til 4.-pladsen for ikke at risikere et sort flag. Løbet blev vundet af Ducati’s Scott Redding, der er en af Intermediates-modstanderne og her var på slicks akkurat som Jonas Folger på BMW. Tre kørere var på regndæk, Chaz Davies havde regndæk for og intermediate bag – og styrtede i øvrigt allerede på første omgang, mens resten var på mellemdækkene.

Er forbandelsen dermed brudt for intermediate-dækkene? Det får vi måske svar på allerede i den kommende weekend, når årets anden VM-afdeling løber af stablen på Estoril-banen i Portugal. Her kan vi godt risikere at få et par dråber fra oven. 

Super Pole og samtlige løb i både Superbike og Supersport sendes på Eurosport 2. Søndagens løb dog forskudt.

Superbike-VM-stilling efter 1 af 13 VM-afdelinger: 1. Rea 57. 2. Lowes 45, 3. Redding 40, 4. Razgatlioglu 5. Sykes 23, 6. Gerloff 23, 7. van der Mark 21, 8. Davies 17, 9. Locatelli 13, 10. Rinaldi 9

Annonce

Annonce

Screenshot