Supersport-VM: Simon Jespersen henter VM-point i Portugal

Foto: SP8Images.

For femte gang i år stillede Simon Jespersen i weekenden op som wildcard-kører i Supersport-VM, da sæsonens 9. afdeling blev kørt Supersport-VM på Portimao. Og endnu engang kom danskeren hjem med VM-point takket være en 12.-plads i løb 2. I løb 1 sluttede han på en 16.-plads lige uden for pointene.

Ligesom på Estoril, Magny-Cours og Catalunya-banen startede Simon for Kallio Racing, og det finske team lagde et stort arbejde i at finde et setup, der passede til Herlev-drengen, som ikke før havde kørt på den stærkt kuperede bane i det sydlige Portugal.

Efter at have sat 17. tid i fredagens første træning var en startplacering som nummer 23 umiddelbart en skuffelse. Men den begrænsede køretid i Supersport-VM med blot to 45-minutters træninger fredag og derefter 20 minutters Superpole lørdag betyder, at teamet må tage nogle chancer i forsøget på at ramme den bedste opsætning. Og efter kvalifikationen havde Vesa Kallio og hans folk en klar idé om, hvordan Simons cykel skulle være til løbene.

Foto: SP8Images.

Løb 1 blev reduceret fra 17 til 12 omgange efter forsinkelser grundet et alvorligt styrt i Supersport 300-løbet tidligere på dagen. Og med færre omgange at gøre med blev Simons opgave med at komme frem i feltet fra 23. startposition ikke ligefrem lettere. Men han holdt sig ude af den værste ballade og fik kørt sig frem til en 18.-plads, der på sidste omgang blev til en 16.-plads, da Thomas Booth-Amos styrtede og tog Leonardo Taccini med i faldet. Løbet blev vundet af Stefano Manzi på Triumph, der således sikrede det britiske mærke deres første sejr i Supersport-VM. 

– Jeg plejer at komme godt afsted fra start, men denne gang var den ikke super. Samtidig blev jeg slået lidt ud at rytme, da Kawakami highsidede voldsomt lige foran mig på første omgang. Hvis gruppen bliver knækket over, kan det være svært at komme tilbage. Men jeg kan se på mine tider, at der var fart på. Min anden omgang var ligeså hurtig som min næstsidste og tredjesidste, fortæller Simon.             

Foto: SP8Images.

I søndagens løb 2 startede Simon to pladser længere fremme, fordi Tacchini (15. tid) var erklæret unfit efter lørdagens styrt og MTM Kawasaki’s Adrian Huertas (19. tid) havde trukket sig fra løbet i respekt for teamet Supersport 300-kører, Victor Steeman, der hårdt skadet var bragt til hospitalet i Faro.
Denne gang var starten bedre. Allerede efter første omgang var Simon nummer 18, efter tredje runde nummer 15 og på 15. omgang nummer 11. Ducati’s fabrikskører Nicolò Bulega og Andy Verdoia, som vandt på Catalunya i 2020, kom dog forbi på de sidste omgange, men da Peter Sebestyen styrtede to sving fra målstregen kunne Simon krydse stregen som nummer 12. 

En solid præstation af danskeren i et hårdt felt af kørere med meget mere erfaring på Portimao. Løbet blev vundet af Dominique Aegerter, som er godt på vej til at sikre sig anden titel i træk i Supersport-VM.

– Endnu en gang har det været ekstremt lærerigt for mig at køre på dette niveau. Jeg lærer hele tiden nyt om at vælge linier, geare knivskarpt ned, bremse optimalt og meget mere. Til debriefingen med teamet efter race 2 prøvede jeg at give mig selv lidt konstruktiv kritik, men Vesa Kallio gav mig et klap på skulderen og sagde “Hey, du gjorde det godt. Tænk på, at du har kørt 40-50 omgange weekenden over på denne teknisk udfordrende bane. De andre har køre flere hundrede hernede”. Det glæder mig selvfølgelig. Min far har lært mig, at teamkollegaen er den første, jeg skal slå. Og det lykkedes heldigvis, siger Simon Jespersen.

Mens resten af Supersport-VM nu rykker til Argentina, Singapore og Australien til årets tre sidste afdelinger, er danskerens sæson slut.

Vi må håbe, at de fem wildcard-starter og de i alt 30 VM-point, Simon har kørt hjem, har gjort indtryk på de rette folk omkring Supersport-VM. Det vil være fantastisk at se Simon Jespersen køre en hel sæson i denne klasse i 2023.

Annonce

Annonce