Video: Vi kører Harley’s nye strømpil – Project LiveWire

Lifewire Projekt - Harley Davison E-bike in the NetherlandsIngen buldrende Screamin’ Eagle-potter, ingen synkopisk dunkende V2-motor, ingen Peanut-tank. Man kigger langt efter traditionelle Harley-Davidson-features på Project LiveWire – en prototype på en fremtidig elmotorcykel fra den amerikanske producent, der på en verdensturne er blevet præsenteret for presse og publikum i USA og Europa. Og vi fik også en smagsprøve.

MOTORRAD’s stævnemøde med H-D’s elmodel foregår på en lukket bane i Holland, og vores eksemplar af de foreløbig 40 håndbyggede LiveWire-maskiner fremstår delikat og funktionel i designet. Nogle vil måske savne synet af benzin-Harley’ernes enorme og ofte forkromede primærdæksel – men som en slags kompensation er elværket gemt bag et smukt udformet alubundkar, der er designet med inspiration fra kompressoren på en amerikansk topfuel-dragster.

Vi kender ikke kvartmile-tiden, men 0 til 100 klares efter sigende på under 4 sekunder, og man mærker tydeligt, at der er godt med skub i den 300-volts elmotor, som yder 74 hk ved 8500 o/m.
Lyden er designet, så den giver associationer til et jetfly under take off. Umiddelbart en sjov finesse, men med tiden bliver man træt af at høre på den den skærende hvinen, der også minder påfaldende om et high speed-tandlægebor.

g20150806HDLiveWire_01395-974Den elektriske Harley er dog generelt et positivt bekendtskab. Ingeniørerne i Milwaukee har skabt en vellykket styring af motorkraften, som får gasresponsen til at ligne det træk, vi kender fra forbrændingsmotorerne. Også følelsen af motorbremse, der sender strøm tilbage til batteriet, virker helt rigtig. Rækkevidden er dog stadig en udfordring, for giver man frisk gas, er der mindre end 80 km totalt til ud- og hjemtur. Men den problematik har den teknologiske udvikling i batteriernes verden formentlig løst, når LiveWire bliver til en masseproduceret elmotorcykel i 2020.

LiveWire føles ikke bare hurtig, men også let håndterbar, selv om vægten er 210 kg. Og vi kommer ubesværet og stabilt gennem både de små og de store sving på testbanen. Styrekarakteren er frisk takket være en veldisponeret vægtfordeling, et solidt stel og fuldt justerbar affjedring – foran en Big Piston-upside down-gaffel og bag en monodæmper med reservoir. Til gengæld klæder den lidt sløve forbremse ikke en high tech-motorcykel som denne. Stik den hellere en bidsk monoblok-caliper fra Brembo og gerne med det ABS-system, vi også savner på prototypen.

Læs hele prøvekørslen af Harley-Davidson LiveWire i MOTORRAD Danmark nummer 5/2015, der udkommer den 1. oktober. Og se videoklip fra prøvekørslen herunder.

Annonce

Annonce